5 tips om gezond en fit te blijven in deze coronatijd

5 tips om fit en gezond te blijven in deze coronatijd

Merk je dat je de afgelopen 5 maanden steeds minder van je voeten ziet? Dan is het wellicht tijd om controle over jezelf te nemen en gezonder te gaan leven. Als diëtist en personal trainer ervaar ik zelf ook dat de lockdown niet gunstig is voor mijn gezondheid en welzijn.

Dit zie ik ook terug bij mijn klanten.
Daarom geef ik hieronder 5 tips om gezond en fit de lockdown door te komen.

1 Stel doelen voor jezelf

‘A goal without a plan is just a dream’. Als je wat aan je gewicht wil doen dan moet je ook een plan van aanpak hebben. Het begint met jezelf af te vragen wat je wil bereiken en hoe je dit wil bereiken.

 • Hoeveel kilo wil ik afvallen?
 • Wat voor soort training ga ik doen?
 • Hoe vaak per week ga ik trainen?
 • Wat voor dieet ga ik volgen?

Als dit duidelijk is kun je een plan van aanpak maken met doelen.

Hierbij mijn eigen voorbeeld:

Ik ging van 5-6 keer per week krachttraining in de sportschool naar ‘home workouts’ waar ik totaal geen energie van kreeg. Dat moest anders! Daarom nam ik mezelf voor om minimaal 2 keer per week te gaan hardlopen. Ik ben geen hardloper, dus begon ik met 15 minuten per sessie. Elke week wilde ik 2 minuten toevoegen aan mijn looptijd. Ik vind het nog steeds niet heel denderend, maar ik loop nu wel 30 minuten (5-6- km) zonder moeite. Soms ga ik zelfs 3 keer per week. Oftewel, begin met kleine stapjes!

2 Blijf in beweging

Wekker snoozen, 30 minuten later achter de laptop zitten in je pyjamabroek, snel in je pauze douchen, daarna weer achter de laptop en misschien met de auto naar de supermarkt voor 21:00 uur. Bekende routine?

Tips om meer in beweging te blijven:

 • Lopend of met de fiets boodschappen doen
 • 15 minuten online workout met je collega’s via Zoom of Google Hangout. Stel het maar eens voor aan je collega’s!
 • Buiten wandelen in je pauze
 • Verschillende home workouts opzoeken via youtube. Volg dit samen met je partner, vrienden of kinderen om het wat luchtiger te houden
 • Ga lekker klussen aan het project dat je een jaar geleden wilde afmaken of maak het huis schoon
 • Houd je ervan om te dansen? Maak je buren gek en schud je heupen los in je vrije tijd
 • Of je kan altijd nog om 20:45 vijf kilometer van huis afgezet worden en maar zien hoe je te voet zo snel mogelijk thuis komt

3 Weet wat je in huis haalt

Heb je het niet? Dan kun je het ook niet eten. Dit is één van de belangrijkste tips die ik als diëtist kan geven. Helaas is dit soms makkelijker gezegd dan gedaan. Sommige van ons wonen met een partner die wel van chocolade houdt, kinderen die willen snoepen, huisgenoten die af en toe een wijntje drinken of ouders die vaak thuis laten bezorgen. Neem in ieder geval controle over de dingen waar je wel greep op hebt.

 • Woon je alleen? Koop dan geen ongezonde lekkernijen
 • Heb je een lieve partner die vaak chocolade voor je koopt? Geef dan heel lief aan dat je liever bloemen wilt, of een Playstation 5
 • Wordt er vaak eten besteld thuis? Maak je maaltijden van tevoren, zodat je het simpelweg alleen nog hoeft op te warmen. Dat bespaart jou veel moeite en geld

Het komt erop neer dat je gedisciplineerd en sterk van geest moet zijn.

4 Zorg voor gezonde routines in je dag

Deze tip heeft vooral met je humeur te maken. Het zal je verbazen hoeveel energie je krijgt van kleine positieve dingen die je op een dag kunt uitvoeren.

 • Sta op tijd op zonder (veel) te snoozen
 • Ga douchen en kleed je aan voordat je achter de laptop gaat zitten
 • Zorg voor vaste eetmomenten met gezonde maaltijden
 • Ga iets actiefs doen in je pauze
 • En heel belangrijk: Ga op tijd naar bed

5 Zoek nieuwe hobby’s

We zijn nu meer thuis en hebben wellicht meer tijd over (glas is halfvol). Dit is een mooi moment om een nieuwe hobby te (her)ontdekken! Zoek iets waar je energie van krijgt en je bezig houdt. Zo is de kans kleiner dat je op de bank gaat zitten Netflixen met ongezonde snacks. Achterhaal wat je echt leuk vindt en ga ermee aan de slag.

Bonus tip

Als je zo ver bent gekomen met het lezen van mijn tips verdien je ook een bonus tip. Kies één dag uit en kook verschillende maaltijden en bewaar ze voor komende dagen. Zo neig je minder snel de Thuisbezorgd-app te openen om iets te bestellen waar je tijdelijk gelukkig van wordt. Kook bijvoorbeeld rijst of pasta voor 3 of 4 dagen en bewaar dit in je koelkast. Dan zou je in principe alleen groente en een eiwitbron (vlees, vis, vega) moeten bakken en toevoegen. Dit is binnen 10 minuten gedaan. Het is zeker niet zo dat je nooit iets ongezonds en lekkers mag eten, maar doe dit met mate. Nogmaals, het gaat om discipline en sterk van geest zijn.

Nu ben je gewapend met genoeg tips om de lockdown gezond en fit door te komen. Blijf actief en positief. You got the power!

By Rudiard Lodewijks, diëtist en personal trainer
Supremeforcechallenge